Slovenija in Cosylab sodelujeta tudi pri gradnji fuzijskega reaktorja ITER

Dne 28. julija 2020 so na slovesnosti na jugu Francije francoski predsednik Emmanuel Macron in vladni predstavniki iz Kitajske, Evrope, Indije, Japonske, Koreje, Rusije in ZDA proslavili uradni začetek gradnje trenutno največjega reaktorja na zlivanje jeder.

Jedrski fuzijski reaktor ITER
Foto: ITER

Pri najobsežnejšem mednarodnem znanstvenem projektu na svetu, ITER, sodeluje 35 držav, med katerimi je tudi Slovenija. Cosylab je slovensko podjetje, ki že od leta 2008 sodeluje z organizacijo ITER kot temeljna razvojna družba in integrator krmilnih sistemov. ITER gradi eksperimentalni jedrski reaktor blizu mesteca Cadarache, ki bo pridobival energijo iz zlivanja atomskih jeder, tako kot počne Sonce in druge zvezde.

Najpozneje čez trideset let bo človeštvo imelo toliko energije iz fuzijskih reaktorjev, da bo energije, končno, na pretek za človeštvo. Največji svetovni projekt jedrske fuzije je zdaj uradno prešel v petletno fazo gradnje, ki se bo končala leta 2025 s prvimi kratkimi, milisekundnimi, vzpostavitvami plazme. S tem bodo inženirji projekta preskusili delovanje superprevodnih magnetov.

Začetek polnega delovanja s stalnim zlivanjem devterija in tritija pa bo verjetno leta 2035, ko bo reaktor popolnoma končan in bo proizvajal nadvse vročo plazmo, potrebno za pridobivanje energije.

 Mark Pleško, direktor in soustanovitelj tehnološkega podjetja Cosylab.
Foto: Jure Makovec

Direktor Cosylaba, dr. Mark Pleško, v intervjuju revije Manager (https://bit.ly/33AZwZF) nazorno pojasni glede projekta ITER. Poudari tudi, da ITER ni le največji znanstveni, temveč tudi najobsežnejši družbeni eksperiment na svetu. Sodelujoče države namreč združujejo skoraj polovico človeštva.